Loader
Ανακοίνωση
16234
post-template-default,single,single-post,postid-16234,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Ανακοίνωση

Έφυγε από κοντά μας μια ευγενική, πεπαιδευμένη, σοβαρή επιστημονική παρουσία του πανεπιστημιακού χώρου. Ο Γιάννης Καράκωστας, καθηγητής Αστικού Δικαίου, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία, με πολυετή διδασκαλία στη Νομική Σχολή Αθηνών, πλούσιο επιστημονικό έργο και σημαντικές καινοτομίες στους κλάδους του περιβαλλοντικού δικαίου και του δικαίου του καταναλωτή.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η επιστημονική συνεισφορά του στη δημιουργία του δικαίου περιβάλλοντος και στην καθιέρωση του ως μαθήματος στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1986 δημοσιεύει τη μονογραφία του “Αστικό Δίκαιο και Περιβάλλον”, στην οποία αναδεικνύει την ενίσχυση της νομικής προστασίας των περιβαλλοντικών στοιχείων, μέσω των διατάξεων του Αστικού Κώδικα που αφορούν την προστασία της προσωπικότητας, το γειτονικό δίκαιο και τις αδικοπραξίες. Με αυτόν τον τρόπο, θεμελιώνει τη διείσδυση της συνταγματικής προστασίας του περιβάλλοντος στους κανόνες του Αστικού Δικαίου, τους οποίους ενισχύει και θωρακίζει, επιτυγχάνοντας έτσι την αποτελεσματικότερη προστασία των περιβαλλοντικών στοιχείων στις σχέσεις και διαφορές μεταξύ ιδιωτών.
Μαζί με τη καθηγήτρια Γλυκερία Σιούτη, από την πλευρά του Δημοσίου Δικαίου, διδάσκουν για 25 χρόνια το μάθημα επιλογής “Δίκαιο Περιβάλλοντος”, σε μια εποχή, που οι περισσότεροι συνάδελφοί τους, χαιδευτικά τους πειράζουν, λέγοντας «με τί ασχολείστε παιδιά; Με τα λουλουδάκια;». Το μάθημα όμως αγκαλιάζεται από εκατοντάδες φοιτητές, κάθε χρονιά, αποκτά φανατικούς οπαδούς και σύντομα εξελίσσεται σε μια περιζήτητη ύλη διδασκαλίας, που στη συνέχεια καθιερώνεται ως ο σημαντικός δικαιικός κλάδος που είναι σήμερα.
Μεγάλη είναι η εκτίμηση και ο σεβασμός που τρέφουν οι συνάδελφοί του, καθώς και όλη η επιστημονική κοινότητα, στον Γιάννη Καράκωστα που έχει μια σταθερή και πλούσια παρουσία, τόσο στα επιστημονικά συνέδρια όσο και στις δικαστικές αίθουσες. Μεγαλύτερη είναι η αγάπη των φοιτητών του, που ζουν τη μεστή διδασκαλία του αλλά και την ήπια, επιεική, σταθερά χαμογελαστή παρουσία του είτε ως Καθηγητή είτε ως Προέδρου του Τμήματος Νομικής ή ως Αντιπρύτανη.
Ο Γιάννης Καράκωστας δεν θα ξεχαστεί. Θα μείνουν πάντα μαζί μας οι απόηχοι από τις ωραίες συζητήσεις στα σεμινάρια και στα συνέδρια, οι όμορφες βραδιές στις σπιτικές γιορτές που μας έκανε μαζί με την αγαπημένη του σύντροφο, καθηγήτρια Γιούλη Βελισσαροπούλου, και για κάποιους από μας οι ηλιόλουστες εικόνες από την ευτυχία μακρινών καλοκαιριών. Θα μείνουν σε όλους μας η παρουσία και ο λόγος της ήπιας, φιλικής δύναμης της προσωπικότητας του.